A Ho’oponoponót sokan talán valamiféle varázsigének vélik, pedig ez a néhány ficánkoló kedvű betű egy ősi hawaii problémamegoldó technikát jelöl. A módszer rendkívül egyszerű és segítségével te is rendbe hozhatod a saját életed.

A szó jelentése annyit tesz, hogy hibát kijavítani – e felfogás szerint az életünkben számos hiba létezik: a hiedelmeink, az emlékeink, a véleményeink és az ítéleteink. Olyan dolgok, amikről mi döntöttünk úgy, hogy hiszünk bennük. Ezek az úgynevezett „mentális monitorunkon” jelennek meg, és ezeket meg akarjuk változtatni. A változást a törlés gomb lenyomásával érhetjük el, és ez a módszer tulajdonképpen arra emlékeztet bennünket, hogyan nyomjuk le a „törlés” billentyűt. Így tulajdonképpen egyszerre szabadulunk meg a rossztól az életünkben és ezzel párhuzamosan bevonzzuk a jót, a számunkra tökéleteset.

A Ho’oponopono azonban módszer helyett sokkal inkább tekinthető gyógyító folyamatnak, amely során elérjük problémáink megoldását és eljutunk a belső békéhez. Eszközei a köszönöm és a szeretlek. Köszönömöt mondunk a gondolatainknak, a véleményeinknek, az ítéleteinknek, a kétségeinknek és a félelmeinknek, annak tudatában, hogy mindezek programok. Ha ezeken változtatni akarunk, törölnünk kell a programokat. A Ho’oponopono tehát a számítógép töröl billentyűje. Tekinthetünk erre úgy is, mint a boldogsághoz vezető út, de csak akkor érjük el a boldogság állapotát, ha tudatosítjuk, hogy azt belül és nem önmagunkon kívül kell keresni. Vagyis nem a pénz, egyetemi fokozatok vagy más külső tényezők tesznek minket igazán boldoggá, hiszen ha belegondolunk, ezekből sosincs elég, mindig többet szeretnénk.

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

Ez az ősi módszer pillanatról pillanatra pozitív változást hozhat az életünkben. Lényegében meg kell ismernünk önmagunkat és felelősséget kell vállalni a világért, amit magunk körül teremtettünk. A Ho’oponoponóban az emlékek, a hibák az életünk monitorján megjelenhetnek úgy is, mint nehéz természetű emberek vagy kihívások, esetleg mint a pénz hiánya, vagy munkanélküliség, probléma a gyermekünkkel. Ám mindezek csupán lehetőséget adnak a törlésre – így ezeknek a hibáknak az ismétlődését gátolják meg. A legegyszerűbben talán úgy lehetne ezt megfogalmazni, hogy „ne rágódj ugyanazokon a gondokon újra és újra”. A törlés azt is jelenti, hogy elengedjük, vagy legalábbis máshogyan szemléljük a dolgokat. Nem szabad engedni, hogy ezek a negatív gondok vegyék át az uralmat az életünk felett. A Ho’oponopono segít bennünket a siker, a boldogság és a szeretet bevonzására az életünkbe, mindez késedelem nélkül, és mindenfajta problémára működik. A kulcs: gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni. A Ho’oponopono gyakorlásával felfedezhetjük, kik is vagyunk valójában és rájöhetünk, hogy a viselkedésünk hogyan hat a mindennapi életünkre.

Az értelem nem tudásra való

A Ho’oponopono segítségünkre van újraprogramozásunkban, erre viszont nem tudunk felkészülni egy nap vagy egy hétvége alatt. Minden programot, amit a tudatalattinkba töltöttünk le az életünk során, nem engedhetünk el egy csapásra, a testünk ezt nem bírná ki. A művészet a gyakorlásban rejlik. A célunk, hogy napi 24 órában képesek legyünk erre. Miért? Mert azt akarjuk, hogy vezérelve és oltalmazva legyünk, hogy inspirációból cselekedjünk, és nem pedig a programjaink alapján. Azt kell használni, ami jó érzést vált ki belőlünk.

A választás joga mindenki számára adott. A Ho’oponoponóban megtanuljuk, hogy az értelem nem tudásra való. Arra való, hogy válasszunk. Ez az egyetlen funkciója. Azért vagyunk, hogy elengedjünk, vagy ne engedjünk, hogy igazunk legyen vagy ne legyen igazunk, hogy miénk legyen az utolsó szó vagy ne a miénk legyen. Nem kell tudnunk vagy megértenünk. Csak a tisztítást kell elkezdenünk. Csak ha tisztában vagyunk azzal, hogy a döntés a mi kezünkben van, akkor lesz könnyebb a felelősséget is vállalni. Felelősek vagyunk mindazért, amit bevonzunk a gondolatainkon keresztül az emlékekből, a véleményekből, az ítéletekből, a hiedelmekből, amikor is úgy döntünk, hogy elengedünk, ahelyett, hogy belekapaszkodnánk a dolgokba. A Ho’oponopono egyik legfontosabb gondolata a következő: „Ami bennem van, azt én teremtettem meg és csak én tudok változtatni rajta.”

Engedd el azt, ami nem te vagy!

A Ho’oponopono gyakorlásával elengedheted mindazt, ami nem te vagy, felfedezheted valódi énedet és így valóban meg tudod szeretni magad. Ha szereted önmagad és elfogadod, csak akkor vagy képes szeretni és elfogadni másokat. Ha megtalálod önmagad, megtalálod a szenvedélyed. Ha megtalálod a szenvedélyed, megtalálod az életcélod. Ha megtalálod az életcélod és azt csinálod, amit szeretsz, a siker és a pénz megérkezik hozzád. Ha azt csinálod, amit szeretsz, boldog leszel. A megfelelő helyen találod magad az arra rendelt pillanatban és a körülötted élő emberek is ezt teszik.
A Ho’oponoponóhoz kell bátorság. Választhatod a boldogtalanságot, hogy mások elfogadjanak, a közéjük tartozás érzését, vagy választhatod azt, hogy önmagad vagy.

Én a boldogságot választom, és te?

Forrás: life.hu

Share This